Strips

Written by

Heronder zijn een aantal strips en een cartoon vermeld. Klik op de links om de afbeeldingen te zien.

Henk Alleman maakte voornamelijk strips in de jaren '50. Op 19-jarige leeftijd ging hij werken voor uitgeverij De Kleine Zondagsvriend, van waar zijn eerste strip 'Morgan Bloomsbury, de Prins uit Engeland' werd gepubliceerd.

Stripverhaal Morgan Bloomsbury vervolgserie

Een andere serie Morgan Bloomsbury verhalen. De bijbehorende tekst van de serie is nog aanwezig. Deze is inmiddels herschreven om over enige tijd in een nieuwe eigentijdse vorm opnieuw te publiceren.

Dit is een geschiedenis die zich afspeelde op een viermaster clipperschip.

Beroemd boek met ooit de (nu foute) titel 'De Negerhut van Oom Tom' getekend als stripverhaal door Henk Alleman 1953-54 voor Tombola, het supplement van het damesblad Libelle.

Een van de grootste projecten voor Alleman was de serie 'Operatie Burn-Out' die onder het etiket "wetenschappelijk toekomst verhaal" door Swan Features verkocht werd aan een aantal kranten in België en Nederland. Zo stond deze strip in 1957 in Het Laatste Nieuws en in 1958 in Het Nieuwsblad van het Noorden. 
'Operatie Burnout - Op weg naar vreemde werelden' is een stripverhaal geconcentreerd rond de planeet Venus, het werd in totaal in negen dagbladen in Europa gepubliceerd, zelfs destijds achter het voormalige IJzeren Gordijn in Berlijn

Henk Alleman was een van de anonieme tekenaars van de strips van Olivier B. Bommel en Tom Poes geweest van de Marten Toonder studio's. De geplaatste afbeeldingen zijn niet uit die tijd, maar nog getekend in 2013 door hem als eerbetoon naar een prachtige tijd.

Voor het tijdschrift Eva maakte hij vijf verhalen over de belevenissen van stewardess 'Linda ucardy'.

De illustratie toont een heruitgave in 2017.

Voor Tombola, het supplement van het damesblad Libelle, vervaardigde Alleman strips als  'Doctor Davis' 1954. De tekst is geschreven door Toon Kortooms. Hier volgt een passage uit het verhaal. 

Stripalbum Aram vanaf aflevering 43 getekend door Henk Alleman. Dit stripverhaal is eerst getekend door Piet Wijn, hierna zijn een aantal albums getekend door Henk Alleman en de laatste 5 exemplaren uit de serie zijn ook van Piet Wijn. Qua stijl hebben ze zeer goed samengewerkt om de hoofdfiguren voor de lezer zo herkenbaar mogelijk te houden. Publicatie: Aram, 19
Uitgever: 's-Gravenhage : Panda, 1981

Na enige tijd bij de Toonder Studio's te hebben gewerkt, volgt Henk Alleman zijn collega's Henk Sprenger en Ton de Zwaan, die hun werk voortaan bij Swan Features Syndicate onderbrachten. Hier maakte hij nog een serie stripverhalen in een eigen typerende stijl. Verder zijn in deze groep een aantal leuke cartoons ondergebracht (in kleur).

De Rio Grande Expresse is vertrokken, nog juist probeert Pieter Kwiek met zijn kleine beentjes de trein te halen. Gelukkig weet Willie Woep, een lieftallig meisje, die op het achterbalkon van de trein staat, de kleine Pieter Kwiek, het voortsnellend voertuig binnen te hijsen. Willie Woep vraagt nieuwsgierig aan Pieter Kwiek naar het doel van zijn reis, maar hierover laat het kleine kereltje zich niet uit en zegt alleen dat hij dit geheim wil houden. Bij het volgende station treffen ze de schatrijke bankier Mr.Sjekboek en de zeer geleerde Professor Sik aan. Willie Woep verbaast zich over de grote hoeveelheid bagage van Mr. Sjekboek en meent dat dit allemaal in verband staat met het geheim van Pieter Kwiek...

Tante Toet en Krijn Krul wonen in een kleine stad, waar zij een kruidenierswinkel hebben. Tante Toet staat in de winkel en doet het huishouden. De zaken gaan niet zo goed, aan Tante Toet ligt het niet, zij is ijverig en vriendelijk voor haar klanten. Aan Krijn Krul ligt het ook niet, want die bemoeit zich helemaal niet met de winkel. . Als de nood op z'n hoogst is en er een faillissement dreigt, gebeurt het grote wonder ... Krijn Krul wint, omdat Toet op de juiste wijze een Toto-formuliertje had ingevuld de eerste, de tweede en derde prijs in de voetbalpool en incasseert het enorme bedrag van 450.000 gulden en hiermee beginnen dan de grote avonturen van Tante Toet en Krijn Krul.       

 

More in this category: « Beeldverhalen Biografie »